​office@jewishmuseum.cz
View this email in your browser

 

Upozornění 


Vzhledem k vyhlášení nouzového stavu v České republice jsou expozice, knihovna a archiv Židovského muzea v Praze v současnosti uzavřeny a zároveň jsou zrušeny všechny muzeem ohlášené akce pro veřejnost. Toto opatření zůstává v platnosti až do odvolání. Děkujeme za pochopení.
 

Zůstaňte s námi v kontaktu on-line

  • navštivte virtuálně naše budovy a stálé expozice:
         Klausová synagoga - Obřadní síň - Maiselova synagoga - 
         Pinkasova synagoga - Španělská synagoga - Starý židovský hřbitov
Fotografie z online výstavy
„Už se nemusím bát sousedů." Životní příběh Ivany Beranové (Fantlové) a její rodiny

 

Robert Guttmann - Pražský poutník

výstava v Galerii Roberta Guttmanna

Se znovuotevřením Židovského muzea v Praze bude veřejnosti opět zpřístupněna i krátkodobá výstava Robert Guttmann - Pražský poutník, která zahájila vernisáží v podvečer 6. listopadu 2019. Výstava připomínající populárního pražského naivistu z doby první republiky představuje umělcovy obrazy, dobové fotografie a dokumenty dochované ve sbírkách Židovského muzea v Praze. V meziválečné Praze byl Robert Guttmann znám více svým nápadným zjevem než svými obrazy. Své obrázky a portréty kreslil po kavárnách a barech nebo přímo na ulici a prodával je bez smlouvání za několik korun komukoli, kdo o ně projevil zájem. Sotva kdo jim ale tehdy přisuzoval skutečnou uměleckou hodnotu, pozornost vzbuzovaly leda pro svou výstřednost a nekonvenčnost. Snad proto se asi jeho obrazů, kreseb a karikatur, kterých nakreslil jistě stovky, tak málo zachovalo. Robert Guttmann sám sebe označoval za „stoupence moderny, ale s nuancí k realismu, ano akurátnosti”. V umění odmítal požadavek reprodukce a hájil své právo na vlastní tvůrčí projev. Stejně přirozeně hájil i právo na vlastní názor a způsob života. Po okupaci byl Guttmann zařazen do prvního transportu, který byl z Prahy vypraven 16. října 1941 do Lodže. Život v lodžském ghettu byl pro tohoto světoběžníka, který pěšky prošel křížem krážem půl Evropy, nesnesitelný – po pěti měsících v ghettu zemřel Robert Guttmann 14. března 1942 hladem a vyčerpáním. 

Galerie Roberta Guttmanna, U Staré školy 3, Praha 1
 

Oslava 60. narozenin Roberta Guttmanna, grafitová tužka a akvarel na papíru, Praha 1940

 

Výběr z kulturních akcí a přednášek

Rok židovské paměti v Jevíčku

Celý rok 2020 bude v malohanáckém Jevíčku v Pardubickém kraji ve znamení vzpomínání na někdejší židovskou komunitu. V polovině 19. století Židé tvořili více než třetinu zdejšího obyvatelstva, byla zde židovská obec, rabinát i škola. Projekt Rok židovské paměti v renovované synagoze zahájil ředitel Židovského muzea v Praze Leo Pavlát, jehož maminka Antonie, roz. Bleierová, pocházela z Jaroměřic u Jevíčka. Stalo se tak 23. ledna, v době, kdy si celý svět připomněl výročí 75 let od osvobození koncentračního a vyhlazovacího tábora v Osvětimi, kde zahynula i převážná část rodiny Bleierových. Slavnostní večer pokračoval besedou, v níž Leo Pavlát hovořil především o významu židovské kultury a jejím podílu na kultuře národní, o své literární činnosti a zkušenostech z diplomatické práce v Izraeli. Akcí v rámci projektu, který kromě Židovského muzea v Praze podporuje i Židovská obec Brno nebo Archiv vizuální historie Karlovy univerzity, bude ale v průběhu roku mnohem více. Radnice plánuje mimo jiné vrátit na budovu synagogy desky s Desaterem, odhalit památník obětem holocaustu nebo vydat publikaci o jevíčských Židech.

Foto www.jevicko.cz

Slavnostní lednový koncert


Při příležitosti Mezinárodního dne památky obětí holocaustu a předcházení zločinům proti lidskosti se 27. ledna 2020 konal ve spolupráci s Židovskou obcí v Praze již tradiční slavnostní koncert, tentokrát pořádaný v Maiselově synagoze. Úvodní slovo pronesli předseda Židovské obce v Praze František Bányai a ředitel Židovského muzea v Praze Leo Pavlát. Na koncertě zazněly skladby Ervína Schulhoffa a Antonína Dvořáka v podání Zemlinského kvarteta, jehož hosty byli violoncellistka Dominika Weiss Hošková a Jiří Pinkas (viola). Slavnostní koncert finančně podpořil Nadační fond obětem holocaustu.

Putovní výstava Motýla jsem tu neviděl v Senátu

U příležitosti Mezinárodního dne památky obětí holocaustu byla v prostorách Senátu Parlamentu České republiky instalována putovní výstava ŽMP Motýla jsem tu neviděl: Kresby dětí z terezínského ghetta. V pondělí 27. ledna 2020 po skončení vzpomínkové události pořádané Nadačním fondem obětem holocaustu provedla výstavou přítomné hosty vedoucí Oddělení pro vzdělávání a kulturu Zuzana Pavlovská. Pomocí vybraných panelů přiblížila svět těch nejmenších, kteří se stali během druhé světové války vězni v terezínském ghettu. Zvláštní pozornost přitom věnovala nadaným mladým spisovatelům, jakými byli Petr Ginz či Hanuš Hachenburg, nebo známému příběhu Hany Bradyové, jejíž památka zůstala zachována díky kresbám, které pod vedením Friedl Dicker-Brandeisové v Terezíně vytvořila. Výstava věnovaná téměř 11 000 dětem a vídeňské malířce, díky níž vznikla ojedinělá sbírka dětské kresby z let 1942-1944 čítající na 4500 prací, vzdává hold jak zesnulým, tak prostřednictvím panelu o Helze Hoškové-Weissové i přeživším umělcům terezínského ghetta.

Foto (c) MZV ČR

Varšava: rozdělené město / Spojuje nás paměť


U příležitosti Mezinárodního dne památky obětí holocaustu byl 29. ledna 2020 v malém kinosále Městské knihovny v Praze představen filmový dokument Varšava: rozdělené město za účasti autora, kanadského režiséra a historika s polskými kořeny Erika Bednarskeho. Filmový dokument věnovaný válečnému osudu Varšavy uvedl Polský institut v Praze ve spolupráci s Židovským muzeem v Praze. Ve filmu byly použity unikátní nově objevené archivní záběry z roku 1941, jejichž autorem je mladý Polák, který při natáčení riskoval svůj život. Po projekci filmu následovala diskuze za účasti autora filmu Erika Bednarského a historičky ŽMP Jany Šplíchalové.
Foto (c) Polský institut v Praze

Putovní výstava Židovské tradice a zvyky v Prachaticích

V únoru 2020 zapůjčilo Oddělení pro vzdělávání a kulturu prachatické obecně prospěšné společnosti KreBul putovní výstavu Židovské tradice a zvyky. Ve dnech 17. a 18. února 2020 uspořádaly vedoucí Oddělení pro vzdělávání a kulturu Zuzana Pavlovská a lektorka Martina Kutková celkem pět doprovodných workshopů k této výstavě, při nichž více než sto žáků, studentů i jednotlivců z řad veřejnosti bádalo v oblasti židovských tradic a zvyků, konkrétně v tématech Běh života, Svatba, Šabat, Domácnost a Pesach. Účastníci si mohli také prohlédnout a vyzkoušet judaika spjatá s jednotlivými tématy. Workshopy byly realizovány v rámci projektu Vzpomínka pro lidskost, který je finančně podporován Jihočeským krajem a Nadačním fondem obětem holocaustu.

Paralelní světy Karola Efraima Sidona

V únoru 2020 hostila Maiselova synagoga českého zemského rabína Karola Efraima Sidona, tentokrát však v roli spisovatele a dramatika. Čerstvý laureát Státní ceny za literaturu, kterou obdržel Karol E. Sidon na podzim 2019, provedl posluchače svou tvůrčí dráhou od samotných počátků až po tvorbu rozsáhlé prózy Kde lišky dávají dobrou noc. Zasvěcený a otevřený rozhovor vedl novinář portálu Aktualne.cz Daniel Konrád.

Vím, co se stalo: třetí ročník vzpomínkového programu k 27. lednu

Rovněž v únoru 2020 realizovalo pražské Oddělení pro vzdělávání a kulturu již třetí ročník mimořádného programu Vím, co se stalo, který byl věnovaný vzpomínce na všechny zahynulé v období druhé světové války. Žáci a studenti pěti zúčastněných škol se blíže seznámili s životem obyvatel Protektorátu Čechy a Morava a na základě vlastního pátraní i se životem dětí v terezínském ghettu. Dívky si v průběhu workshopu vyzkoušely hodinu kreslení pod vedením vídeňské malířky Friedl Dicker-Brandeis a v jejím ateliéru navrhly kostýmy a plakát k dětské opeře Brundibár. Chlapci se stali redaktory vlastního časopisu a podobně jako kluci z Domova č. 1 v Terezíně vydali jedno číslo časopisu, ve kterém zpracovali svá oblíbená poutavá témata. Nahlížením do terezínských dětských časopisů a kreseb se žáci a studenti seznámili s konkrétními osudy dětí pobývajících za druhé světové války v ghettu Terezín. Program byl zakončen návštěvou památníku obětí šoa z českých zemí v Pinkasově synagoze. Cílem programu bylo motivovat jeho účastníky k dalšímu vzdělávání se o období druhé světové války, které nesmí být zapomenuto. V návaznosti na tento záměr bude Oddělení pro vzdělávání a kulturu přijímat do konce května 2020 výtvarné práce absolventů workshopu na téma „Život v ghettu“. Tyto práce budou následně na konci školního roku 2019/2020 představeny v Auditoriu Oddělení pro vzdělávání a kulturu a jejich tvůrci odměněni besedou s pamětníkem.

Divadelní představení Josefův příběh

Přízemí budovy na tř. Kpt. Jaroše v centru Brna, kde se obvykle odehrávají kulturně vzdělávací pořady pro veřejnost, prochází letos rozsáhlou rekonstrukcí. Brněnské Oddělení pro vzdělávání a kulturu ŽMP tak našlo dočasný azyl na židovském hřbitově v Židenicích. Přednáškový sál v bývalém domku hrobníka se stálou výstavkou judaik, synagogálních textilií a starobylých náhrobků 12. února přivítal divadelní spolek Můj domov z Dolních Kounic. Starozákonní příběh o Jákobových dvanácti synech, žárlivosti, prodání Josefa do Egypta, Putifarovi, faraónovi, vykládání snů, ale především i o odpuštění, sehráli s pomocí vlastnoručně vyrobených loutek v dopoledních hodinách pro školy a v podvečer pro veřejnost všech věkových kategorií.

Diskuse v Maislovce: Židé, socialismus, komunismus

Poslední večerní akce pro veřejnost před dočasným uzavřením Židosvského muzea v Praze se uskutečnila v Maiselově synagoze 11. března. O tom, co vedlo mnohé Židy k zapojení a angažovanosti v nejrůznějších levicových hnutích v Evropě i v Americe v 19. i 20. století, a jak tento fenomén nahlížet z perspektivy 21. století diskutovali s publicistou Janem Fingerlandem novinář Rádia Svoboda Jefim Fištejn, publicista a dokumentarista Martin Groman a ekonom Jan Tauber.

 

Další zprávy z muzea

Edice raných svědectví o holocaustu

Evropská infrastruktura pro výzkum holocaustu (EHRI) zveřejnila online Edici raných svědectví
o holocaustu na stránce https://early-testimony.ehri-project.eu/

Navzdory rozšířené představě nebyl holocaust po skončení druhé světové války obklopen mlčením. Nová online Edice raných svědectví o holocaustu vydaná EHRI ukazuje, jak židovští přeživší a aktivisté vytvořili unikátní soubor dokumentů v době, kde byla vzpomínka na pronásledování stále bezprostřední a nezpracovaná. Ještě před tím, než si založili nové domovy, často stále trpící nemocemi a během pátrání po svých příbuzných, dokumentovali přeživší deportace, vraždění svých rodin a komunit a zaznamenávali jména pachatelů.

Odhaduje se, že v Evropě, v Palestině / Izraeli, ve Spojených státech a jinde bylo zaznamenáno na 18 000 svědectví. Některá byla shromážděna v rozsáhlých dokumentačních projektech, jiná vznikala z iniciativy jednotlivců, kteří vzdávali hold zničeným židovským komunitám. Některá svědectví byla založena na propracované metodologii, zatímco jiná vznikla s omezenými znalostmi a pouze s krátkou přípravou.

Pro Evropskou infrastrukturu pro výzkum holokaustu (EHRI) je raná dokumentace holocaustu zásadním tématem, které je v souladu s kritickým přístupem k pramenům holocaustu a jejich historii, stejně jako zaměřením na dokumenty vytvořené „obětmi“. V České Republice se na přípravě edice podílelo Židovské muzeum v Praze ve spolupráci s Masarykovým ústavem a Archivem Akademie věd.

Edice raných svědectví o holocaustu EHRI zpřístupňuje 89 pečlivě vybraných a editovaných dokumentů, a upozorňuje tak na nedostatečný zájem o velké množství dostupných svědectví. Propojuje dokumenty pocházející z několika zemí a uchované v pěti archivech: Wiener Holocaust Library v Londýně, Jad vašem v Jeruzalémě, Židovského historického institutu ve Varšavě, Maďarského židovského archivu v Budapešti a Židovského muzea v Praze. Vedle anglického překladu zahrnuje edice všechny dokumenty také v původních jazycích. Digitální platforma umožňuje v budoucnosti edici i nadále rozvíjet a EHRI ji bude doplňovat o další svědectví.

Foto (c) Wiener Library, Londýn

Židé, dějiny a kultura: seminář pro učitele


V pondělí 9. března 2020 uspořádalo pražské Oddělení pro vzdělávání a kulturu letošní první seminář pro pedagogy z cyklu Židé, dějiny a kultura na téma Antisemitismus a šoa. Březnového termínu se zúčastnilo celkem 25 pedagogů z celé České republiky, kteří absolvovali v rámci celodenního programu workshop Stereotypy zaměřený především na fenomén současného antisemitismu a na moderní trendy ve výuce a vyslechli přednášky ředitele ŽMP Lea Pavláta na téma Dějiny antisemitismu a historika Vojtěcha Kyncla Plynové vozy a nacistická technologie konečného řešení. Pedagogové se rovněž seznámili s Centrem vizuální historie Malach prostřednictvím jednoho z koordinátorů Jakuba Mlynáře a podívali se v rámci komentované prohlídky do Pinkasovy synagogy, památníku obětem šoa z českých zemí. Seminář byl doplněn o besedu s pamětníkem, na níž tentokrát laskavě přijala pozvání paní Evelina Merová.

Ve stejný den se konal další díl semináře zaměřený na problematku holocaustu i na Moravě. S ohledem na rekonstrukci prostor brněnského Oddělení pro vzdělávání a kulturu se uskutečnil v Muzeu romské kultury. V rámci programu proběhl v expozici muzea interaktivní workshop Nezapomeneme 2020, postavený především na práci se vzpomínkami pamětníků, dvě přednášky, promítání dvou dokumentárních filmů a beseda s paní Alexandrou Strnadovou, členkou ŽOB patřící do tzv. druhé generace. Semináře se zúčastnilo 14 učitelů a 5 muzejních pedagogů z brněnských muzeí. Děkujeme kolegům z Muzea romské kultury za pomoc s organizací semináře a skvělou přednášku historičky Anny Míškové.

Průvodce návštěvou

V rámci projektu Podpora mentálně a fyzicky postižených návštěvníků Židovského muzea v Praze, který řeší pražské Oddělení pro vzdělávání a kulturu, vznikají různé pomůcky pro návštěvníky muzea, jako například Vizuální průvodce výstavouPrůvodce přístupností muzea nebo Senzorická mapa.

Po konzultaci s odborníky z Národního ústavu pro autismus (NAUTIS), který poskytuje pomoc lidem s poruchami autistického spektra a jejich rodinám, byly některé body v materiálech pro návštěvníky s autistickou poruchou dále upraveny přesně podle potřeb těchto návštěvníků. Celý program již byl otestován na modelových prohlídkách s odborníky z NAUTISu a jejich klienty a muzejní kustodi absolvovali odborná školení. Všechny zmíněné materiály jsou nyní ve finální fázi přípravy. 

Díky programu Podpora mentálně a fyzicky postižených návštěvníků ŽMP a připravovaným materiálům se Židovské muzeum v Praze zařadilo mezi několik světově významných muzeí, která tyto aktivity podporují, jako např. Museum of Modern Art v New Yorku, Ashmolean Museum v Oxfordu nebo British Museum v Londýně.

Společnost NAUTIS na základě dobré zkušenosti s programem Podpora mentálně a fyzicky postižených návštěvníků ŽMP naše muzeum nominovala na cenu APLAUS. Za nominaci Židovské muzeum v Praze v minulých dnech obdrželo Čestné uznání.

Židé v Čechách 7


Sborník příspěvků ze 7. ročníku semináře k dějinám Židů v Čechách, který uspořádalo v říjnu 2018 Židovské muzeum v Praze ve spolupráci se Státním oblastním archivem v Třeboni. Stejně jako předchozí semináře – konané v roce 2006 v Liberci, 2008 v Nýrsku, 2010 v Tachově, 2012 v Trutnově, 2014 v Teplicích a 2016 v Kadani – zaměřil se i tento seminář, konaný v Třeboni, především na novodobou problematiku s důrazem na dějiny Židů v pohraničí. Pozornost byla věnována organizaci a právnímu postavení židovských náboženských obcí od poloviny 19. století do 2. světové války. Mnozí archiváři se nadále zabývali hodnocením archivních pramenů k židovským dějinám, které jsou zachovány v českých, ale i zahraničních archivech. Tato tematika byla tentokrát obohacena o přehled materiálů k dějinám Židů v českých zemích uložených v Ústředním archivu pro dějiny židovského lidu v Jeruzalémě. Zajímavé jsou rovněž výsledky výzkumu zaměřeného na zachycení osudu československých židovských obětí politických represí v SSSR, získané mj. v ruských a ukrajinských archivech. Ve sborníku najdeme – stejně jako v předchozích ročnících – stati věnované období holocaustu, především shromažďování údajů k osudu Židů z pohraničních oblastí. Zastoupena je regionální tematika a výsledky dokumentace židovských hřbitovů; ceníme si dalšího příspěvku věnovaného židovské sfragistice.

Židovské muzeum v Praze, 2019
ISBN 978-80-87366-59-2
kniha, brožovaná, česky, 246 stran


 

Významné návštěvy

Státní kontrolor a ombudsman Státu Izrael Matanyahu Englman a ředitelka mezinárodního odboru Kanceláře státního kontrolora a ombudsmana Státu Izrael Sara Shaul s doprovodem navštívili muzeum 26. února. Prohlédli si Maiselovu synagogu, Pinkasovu synagogu, Starý židovský hřbitov a Staronovou synagogu.

 

Vítáme vaše náměty, připomínky i stížnosti

Budeme rádi, když nám na office@jewishmuseum.cz zašlete svá sdělení. Jsou pro nás inspirací
k zlepšování našich služeb.

 
Website
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
Vydává Židovské muzeum v Praze
Redakce: Kateřina Honskusová
Fotografie: ŽMP, pokud není uvedeno jinak
www.jewishmuseum.cz

Židovské muzeum v Praze, U Staré školy 1, 110 01 Praha 1
IČO 60459263
Bankovní spojení: Commerzbank, AG, Jugoslávská 1, 120 21 Praha 2
Účet pro vnitrostátní platby v Kč: 10426398/6200, 
variabilní symbol 1382002
Účet pro platby v EUR: 1042639, IBAN: CZ60 6200 0000 0000 1042 6398
Účet pro platby v USD: 1042639, IBAN: CZ22 6200 0001 0700 1042 6398
SWIFT CODE: COBACZPXXXX