​office@jewishmuseum.cz
View this email in your browser

Muzeum zve na výstavu Tajemství půdy: Nálezy z geniz českých a moravských synagog

Modlitební řemínky, svitky Tóry, amulety, nejrůznější věci osobní potřeby, a dokonce i boty. To vše je k vidění na výstavě Tajemství půdy: Nálezy z geniz českých a moravských synagog, která se koná v Regionálním muzeu v Chrudimi od 7. dubna do 30. června v rámci stejnojmenného projektu. Výstava představuje výběr z ojedinělého souboru předmětů, které nalezli pracovníci Židovského muzea v Praze (ŽMP) v uplynulých desetiletích na půdách českých a moravských synagog. Součástí je také dlouhodobá panelová výstava v synagoze v Luži, kde byla objevena největší nedotčená geniza v českých zemích.

„Návštěvníci výstavy se budou moci seznámit s málo známým židovským zvykem odkládat předepsaným způsobem předměty, které již neplní svou rituální roli, ale z náboženských důvodů je není možné zničit. Důvodem nařízení je respekt k Božímu jménu, které hebrejské svitky či knihy často obsahují. Jsem rád, že nyní můžeme první výsledky projektu představit široké veřejnosti,“ uvedl ředitel ŽMP Leo Pavlát.

Geniza označuje uzavřený, veřejně nepřístupný chráněný prostor, který byl v minulosti místní židovskou komunitou užíván k uložení opotřebovaných předmětů souvisejících s náboženskými úkony. Obsah genizy tvoří zejména textové památky, které synagogální zřízenec odkládal na místo k tomu určené. Tyto předměty, zvláště svitky Tóry, mohly být později pohřbeny na židovském hřbitově, případně mohly zůstat uloženy v genize až do jejich úplného rozpadu.

„Výstava vůbec poprvé prezentuje nálezy z českých a moravských geniz v celé jejich šíři. Genizu představuje jak těm, kteří mají o židovství a jeho zvycích jen malé povědomí, tak i návštěvníkům, kteří už o genizových nálezech slyšeli jako například o káhirské genize. Příběh genizy představí výstava od jádra nařízení genizy až k nálezům, o nichž se texty židovského náboženského práva nezmiňují,“ uvedla řešitelka projektu Lenka Uličná.

K výstavě byl publikován obsáhlý katalog v češtině a angličtině. Nálezy z geniz lze také zhlédnout prostřednictvím online sbírkového katalogu a sociálních sítí Facebook a historypin. Kromě toho budou k projektu v průběhu příštího roku spuštěny specializované webové stránky. Další výstava nálezů z geniz se uskuteční v Plzni ve druhém čtvrtletí příštího roku se zvláštním zřetelem k nálezům ze západních Čech.

Projekt Židovského muzea v Praze Tajemství půdy vzniká za podpory Fondů EHP a Norska. ŽMP obdrželo na projekt dotaci z Fondů EHP 20142021 v maximální výši 16 808 175 Kč, což je cca 90 % z celkových způsobilých výdajů projektu 18 774 834,00 Kč).

Foto ŽMP –⁠ Nálezy z geniz v restaurátorské dílně

Výběr z kulturních akcí a přednášek

Výstava Přetnuté životy & Archy rodiny Maierovy

V průběhu ledna a února bylo možné si v prostorách Oddělení pro vzdělávání a kulturu prohlédnout dvě propojené výstavy, které pojednávaly o osudu židovské dívky s moravskými kořeny Ruth Maierové a o příběhu její rodiny. Výstavy vycházely z deníkových záznamů, které si Ruth vedla v letech 1933–1942. Příběhy obsažené ve výstavách odrážely jak osobní pocity Ruth, každodenní život, tak i politické události a radikalizující se pronásledování židovských obyvatel po anšlusu Rakouska v roce 1938. Výstavu uvedl potomek rodiny Maierovy pan Vilém Reinöhl společně s Táňou Klementovou z brněnské pobočky Oddělení pro vzdělávání a kulturu ŽMP, která se na tvorbě výstav podílela.

Vilém Reinöhl společně s Táňou Klementovou z brněnské pobočky OVK ŽMP na výstavě Přetnuté životy.

Foto ŽMP / Lucie Křížová

Monodrama Alma Rosé v Maiselově synagoze

 
U příležitosti připomínky Dne památky obětí holocaustu a předcházení zločinům proti lidskosti se v úterý 25. ledna v Maiselově synagoze uskutečnilo divadelní představení dle předlohy polského spisovatele Mariusze Urbanka a v režii Olgy Struskové Alma Rosé. Inscenace divákům přiblížila příběh vynikající houslistky Almy Rosé (1906–1944), jež byla v roce 1943 kvůli svému židovskému původu deportována do Osvětimi. Zde až do své smrti působila jako dirigentka ženského táborového orchestru. V roli Almy Rosé se představila Sarah Haváčová doprovázena Dámským smyčcovým kvartetem.
Divadelní představení Alma Rosé v Maiselově synagoze v havní roli se Sarah Hlaváčovou.
Foto ŽMP / Dana Cabanová

Slavnostní koncert u příležitosti Dne památky obětí holocaustu a předcházení zločinům proti lidskosti

 
Již tradičně je v rámci připomínek Dne památky obětí holocaustu a předcházení zločinům proti lidskosti uváděn 27. ledna ve Španělské synagoze slavnostní koncert ve spolupráci s Židovskou obcí v Praze. Hosty koncertu, mezi kterými byly mnohé významné osobnosti veřejného života a diplomaté, přivítal ředitel Židovského muzea v Praze Leo Pavlát a předseda Židovské obce v Praze František Bányai. Na koncertě se představilo ženské smyčcové kvarteto Alma Ansámbl, které zahrálo skladby Antonína Dvořáka, Roberta Schumanna, Erwina Schulhoffa či Gideona Kleina.
Alma Ansámbl uchvátil návštěvníky slavnostního galakoncertu při příležitosti Dne památky obětí holocaustu a předcházení zločinům proti lidskosti.
Foto ŽMP / Dana Cabanová

Přednáškový cyklus Židovští architekti v Praze

 
Od ledna probíhá v OVK ŽMP trojdílný přednáškový cyklus historika architektury Zdeňka Lukeše, který uvádí významné, dnes však již pozapomenuté osobnosti pražské architektonické scény 20. století. Během lednové přednášky se posluchači seznámili s tvorbou a osudy architekta Maxe Spielmanna (1881–1970), v březnu byl poté představen nedoceněný Rudolf Wels (1882–1944). V květnové přednášce se posluchači mohou těšit na uvedení tvorby architekta a člena avantgardního Devětsilu Františka Zelenky (1904–1944).
Budova bývalé Okresní zdravotní pojišťovny v K. Varech (nyní poliklinika) postavené v letech 1930–1931 ve stylu geometrické moderny od architekta Rudolfa Welse.

Vernisáž výstavy The Wingmen


V pondělí 14. března se v auditoriu OVK ŽMP uskutečnilo slavnostní zahájení fotografické výstavy The Wingmen (Příběh československých pilotů a leteckých mechaniků ve službách Státu Izrael).  Minisérie fotografických portrétů představuje příběhy několika československých pilotů a mechaniků, kteří působili v izraelské armádě v době vzniku Státu Izrael a kteří se zde natrvalo usadili. U příležitosti zahájení výstavy proběhla beseda s autorkou fotografií Pavlínou Šulcovou a autorkou doprovodných biografických textů Irenou Kalhousovou. Besedu moderoval bezpečnostní analytik a bývalý velvyslanec ČR v Izraeli v letech 2010–2014 Tomáš Pojar. Výstavu je možné navštívit až do konce dubna.
Debata při příležitosti slavnostního zahájení fotografické výstavy The Wingmen v auditoriu OVK ŽMP.
Foto ŽMP / Dana Cabanová

Další zprávy z muzea

Připomínka obětí holokaustu v Černínském paláci

Ministerstvo zahraničních věcí připomnělo v Černínském paláci  27. ledna památku  obětí holokaustu se zvláštní pozorností zavražděným či perzekuovaným diplomatům židovského původu. Akce se prostřednictvím videokonference zúčastnili ministr zahraničí Jan Lipavský, izraelská ministryně pro sociální rovnost Meirav Cohen, velvyslankyně Státu Izrael Anna Azari, chargé d´affaires amerického velvyslanectví v Praze Jennifer Bachus, zvláštní zmocněnec pro holocaust, mezináboženský dialog a svobodu vyznání Robert Řehák a předseda Federace židovských obcí v ČR Petr Papoušek. Vystoupení ředitele Židovského muzea v Praze Leo Pavláta doprovodilo promítání tváří obětí šoa z archivu muzea. Součástí akce bylo též setkání s přeživší šoa Michaelou Vidlákovou a studenty gymnázia Bohumila Hrabala v Nymburce, kteří zdokumentovali osud židovské rodiny Pickových. S hudebním doprovodem vystoupil izraelský hudebník Effie Shoshani.

Pietní akce na MZV se zúčastnil také ředitel ŽMP Leo Pavlát (na snímku druhý zleva).
Foto MZV

Muzeum zapůjčilo obrazy na výstavu v Nizozemí

Počátkem února otevřela v muzeu MORE v nizozemském Gorsselu pod názvem Tsjecho-Slowaaks realisme 19181945 výstava věnovaná československé meziválečné avantgardě. Zaměřuje se na tu její část, kterou spojoval určitý proud uměleckého vyjádření a stylu známého též jako Nová věcnost (Neue Sachlichkeit) vyvěrajícího z traumatické zkušenosti první světové války a poválečného zaujetí prostou každodenností a poezií všedních věcí.

Jedná se o první větší zahraniční přehlídku tvorby československých výtvarných umělců českého a německého jazyka, na níž Židovské muzeum v Praze zapůjčilo ze své Sbírky vizuálního umění celkem tři významné exponáty — portréty od Richarda Schröttera, Grete Passer-Schmied Mikeska a Ilony Singer-Weinberger. Dívka se zlatým deštěm z roku 1930 od posledně jmenované autorky se stala ikonou a tváří celého výstavního projektu. Výstava trvá do 8. května tohoto roku.

Ilona Singer-Weinberger (19051944)
Dívka se zlatým deštěm, Praha, 1930
olej na plátně, 60 x 45 cm
ŽMP 82.438
Richard Schrötter (1893 po roce 1945)
Portrét dámy se šňůrou perel, Praha 1925
olej na plátně, 79 x 63 cm
ŽMP 91.455
Grete Passer-Schmied Mikeska (18991998)
Portrét mladé ženy, Praha 1927
olej na plátně, 80 x 70 cm
ŽMP 82.691

Muzeum zakoupilo hebrejský tisk Chut ha-mešulaš

Během podzimu 2021 se objevila příležitost zakoupit hebrejský tisk Chut ha-mešulaš (Praha: S. Freund, 1859), který knihovna ŽMP vedla jako deziderátum neboli vydání, které bychom chtěli získat do vlastnictví. Jeden z exemplářů této edice byl již součástí předválečné knihovny Židovské náboženské obce Praha. Zmíněný exemplář se ovšem ztratil za války a v tomto ohledu byl tedy fond knihovny ŽMP nekompletní. Vedeno cílem shromažďovat hebrejskou produkci českých zemí Židovské muzeum nabízený exemplář zakoupilo, díky čemuž byla za války utrpěná ztráta nahrazena. „Chut ha-mešulaš“ znamená „Trojitá příze“.

Knihu můžeme charakterizovat jako soubor tří esejí: talmudických příběhů, filologického pojednání o talmudické hebrejštině ve vztahu k okolním jazykům a pojednání etického. Autorem je badatel a filozof Ja‘akov Reifmann (18181895, Polsko), jenž měl blízko k židovskému osvícenectví. Tisk pochází z provenience rabi Josefa Doctorowitze, amerického rabína a autora talmudického komentáře Sefer midot ha-batim (1937). Kniha Chut ha-mešulaš byla zkatalogizována a zařazena do knihovního fondu, kde je k nalezení pod inventárním číslem H 173.228.

REIFMANN, Ja’akov ben Cvi Hirš. Chut ha-mešulaš. Praha: S. Freund, 1859

Válka na Ukrajině: Židovské muzeum v Praze nabízí pomocnou ruku

 
Volný vstup do svých expozic nabízí Židovské muzeum v Praze (ŽMP) ukrajinským uprchlíkům a obdobně i Židovská obec v Praze pro ně zdarma zpřístupňuje Staronovou synagogu. ŽMP se tak rozhodlo zapojit do péče o uprchlíky v důsledku ruské invaze na Ukrajinu. Kromě toho je ŽMP připraveno se podílet na záchraně sbírek z Ukrajiny a nabízí odbornou pomoc kurátorů a pomoc při manipulaci se sbírkovými předměty.

„Jako instituce se snažíme pomáhat tam, kde je to možné skloubit s naší běžnou činností. S tím souvisí naše nabídka ukrajinským muzeím i uprchlíkům. Věřím, že právě jim v jejich nesmírně těžké situaci alespoň trochu ulehčíme, že návštěva v našem muzeu se pro ně, jak věřím, stane příslibem normálních časů v jejich vlasti oproštěné od ruské okupace,“ uvedl ředitel ŽMP Leo Pavlát.

POMOC UKRAJINSKÝM UPRCHLÍKŮM

Židovské muzeum v Praze poskytne ukrajinským uprchlíkům volný vstup do svých expozic muzea a Židovská obec v Praze do Staronové synagogy. Vstupenky si mohou vyzvednout v Informačním a rezervačním centru, Maiselova 15, Praha 1 – Josefov.

Єврейський музей у Празі пропонує безкоштовний вхід у свої будівлі квитки можна отримати в: інформаційному центрі, Maiselova 15, Прага 1 – Йозефов.

EVAKUACE SBÍREK Z UKRAJINY

Židovské muzeum v Praze v reakci na výzvu, kterou obdrželo prostřednictvím Asociace muzeí a galerií v České republice, nabídlo odbornou pomoc kurátorů (zejména s judaiky) a pomoc při manipulaci se sbírkovými předměty, pokud budou ukrajinské sbírky převezeny na území České republiky.

Významné návštěvy

Muzeum navštívila chargé d'affaires americké ambasády Jennifer Bachus

 
Ve čtvrtek 27. ledna při příležitosti Mezinárodního dne památky obětí holocaustu navštívila Židovské muzeum v Praze chargé d´affaires americké ambasády Jennifer Bachus. Za doprovodu ředitele ŽMP Leo Pavláta uctila památku obětí holokaustu v Pinkasově synagoze a navštívila také expozici dětských kreseb z Terezína.
Chargé d´affaires americké ambasády Jennifer Bachus s ředitem ŽMP Leo Pavlátem v expozici Dětských kreseb z Terezína v Pinkasově synagoze.
Foto ŽMP / Dana Cabanová

Nové publikace

Katalog k výstavě Tajemství půdy


I přes svou výjimečnost je fenomén genizy u nás dosud téměř neznámý. Ve spolupráci s partnerským Regionálním muzeem v Chrudimi uspořádalo Židovské muzeum v Praze výstavu Tajemství půdy přímo v regionu, z něhož genizové nálezy pocházejí. Spolu s výstavou byl také publikován obsáhlý dvojjazyčný katalog s autorským textem kurátorky Lenky Uličné a s krásnými doprovodnými fotografiemi. Díky podpoře projektu Fondy EHP 20142021 si ho můžete pořídit v české nebo anglické verzi za příznivou cenu 100 Kč již nyní na výstavě v Regionálním muzeu v Chrudimi.

Zůstaňte s námi v kontaktu i on-line

  • navštivte virtuálně naše budovy a stálé expozice:
         Klausová synagoga - Obřadní síň - Maiselova synagoga - 
         Pinkasova synagoga - Španělská synagoga - Starý židovský hřbitov

Vítáme vaše náměty, připomínky i stížnosti

Budeme rádi, když nám na office@jewishmuseum.cz zašlete svá sdělení. Jsou pro nás inspirací k zlepšování našich služeb.
Website
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
Vydává Židovské muzeum v Praze
Redakce: Tomáš Tetiva
Fotografie: ŽMP, pokud není uvedeno jinak
www.jewishmuseum.cz

Židovské muzeum v Praze, U Staré školy 1, 110 01 Praha 1
IČO 60459263
Bankovní spojení: Commerzbank, AG, Jugoslávská 1, 120 21 Praha 2
Účet pro vnitrostátní platby v Kč: 10426398/6200, 
variabilní symbol 1382002
Účet pro platby v EUR: 1042639, IBAN: CZ60 6200 0000 0000 1042 6398
Účet pro platby v USD: 1042639, IBAN: CZ22 6200 0001 0700 1042 6398
SWIFT CODE: COBACZPXXXX