​office@jewishmuseum.cz
View this email in your browser

KRÁTKODOBÉ VÝSTAVY

Jaroslav Róna – „Kresby odjinud…“

V muzejní Galerii Roberta Guttmanna od 7. března do 6. října 2019 probíhala výstava výtvarníka Jaroslava Róny (*1957), spoluzakladatele nejvýznamnějšího uměleckého sdružení generace osmdesátých let, skupiny Tvrdohlavých. Veřejnosti představila soubor Rónových „Kreseb odjinud…“  z let 2012–2018, který vznikl většinou na cestách – po Středomoří, na mýtických ostrovech Malta, Kréta, Rhodos nebo Korfu, ve starých Benátkách, Miláně nebo Amsterodamu, jiné zase ve Vídni nebo Budapešti. Výstavu za dobu jejího trvání navštívilo celkem 31 006 zájemců.

Z chaosu. Kresba perem a tuší, papír, Malta, 2012 (c) Jaroslav Róna

Připravujeme: Robert Guttmann – Pražský poutník

Od 7. listopadu 2019 představí Židovské muzeum v Praze veřejnosti výstavu populárního pražského naivisty z doby první republiky Roberta Guttmanna. Kromě Guttmannových obrazů a kreseb budou na výstavě k vidění i dobové fotografie a dokumenty ze sbírek Židovského muzea v Praze.

Galerie Roberta Guttmanna, U Staré školy 3, Praha 1

Otevřeno denně kromě sobot a dalších židovských svátků
v letním čase 9-18 hod., v zimním čase 9-16.30 hod.

Robert Guttmann maluje ve svém příbytku, fotografie, kolem 1925

Fragmenty: židovský život ve střední a východní Evropě 1981–2007

Od 13. listopadu do 31. prosince 2019 můžete v muzejním Oddělení pro vzdělávání a kulturu navštívit výstavu Fragmenty: židovský život ve střední a východní Evropě 1981–2007. Fotografie amerického hudebníka a etnografa Yale Stroma jsou výsledkem několika autorových návštěv v židovských komunitách východní a střední Evropy mezi lety 1981 a 2007. Zachycují momenty každodenního života v malých židovských komunitách i kulturní dění ve větších městech a dokumentují tak proměnu židovského kulturního světa v daném období.

Auditorium Oddělení pro vzdělávání a kulturu ŽMP, Maiselova 15, Praha 1

Otevřeno: PO-ČT 12-16 h, PÁ 10-12 h, během večerních pořadů a po domluvě

Foto (c) Yale Strom

VÝBĚR Z KULTURNÍCH AKCÍ
A PŘEDNÁŠEK
Chci být básníkem celým srdcem (10. 9. 2019) 
 
U příležitosti 100. výročí narození básníka Jiří Ortena (1919–1941) se 10. září 2019 v Maiselově synagoze uskutečnil komponovaný večer, při kterém byla představena osobnost a osud předního českého básníka. Mezi hosty večera byla Marie Rút Křížková, která vnesla do večera mnoho osobních vzpomínek z prostředí Ortenovy rodiny. Redaktor nakladatelství Torst Jan Šulc a editorka nedávno vydané Ortenovy Korespondence Marie Havánková pak hovořili o Ortenově díle v kontextu doby. V průběhu celého večera zněly úryvky z Ortenova díla a korespondence v podání herců Michaely Bendové a Marka Adamczyka. Večerem provázela moderátorka Ester Janečková.
 
 

Zahájení koncertní sezony 2019/2020
 
Ve čtvrtek 12. září byl v Maiselově synagoze uveden první koncert nové koncertní sezony, na němž se představila sopranistka Viktorie Dugranpere za doprovodu jednoho z nejlepších českých hráčů na barokní housle Jiřího Sychy a cembalisty a varhaníka Ondřeje Bernovského.

Koncerty vážné hudby se konají v Maiselově synagoze vždy jednou za měsíc. V letošní sezoně se návštěvníci mohou těšit například na vystoupení přední harfistky Kateřiny Englichové, na komponovaný večer s předním českým kvartetem fama Q za doprovodu sopranistky Ireny Troupové, na jednoho z nejvýraznějších českých klarinetistů Karla Dohnala a mnoho dalších. Více informací naleznete na webových stránkách muzea v sekci Koncerty

Vstupenky na koncerty je možno zakoupit v předprodeji v Maiselově synagoze, v Informačním a rezervačním centru ŽMP (Maiselova 15, Praha 1), v síti Ticket Art, Prague Ticket Office a na webových stránkách Židovského muzea v Praze.

Nadstavbový seminář Židé, dějiny a kultura
 
Pražská pobočka Oddělení pro vzdělávání a kulturu ŽMP uspořádala 30. srpna 2019 nadstavbový seminář pro učitele českých škol, akreditovaný MŠMT, s názvem Židovský příběh Sametové revoluce, který byl součástí dlouhodobého přednáškového cyklu Židé, dějiny a kultura. Byl určen pedagogům, kteří již absolvovali některý z předchozích seminářů, a sestával z přednášek a debaty týkajících se života židovské obce během období normalizace a po sametové revoluci. V historickém úvodu se účastníci seznámili se situací židovského obyvatelstva v poválečném Československu a době po komunistickém převratu z roku 1948. Další přednášky pak posluchačům přiblížily dva aspekty kulturního prostředí židovské obce ve zkoumané době. První z nich se zaměřila na problematiku péče o židovské památky v tehdejším Československu a na probíhající snahu o jejich revitalizaci. Druhá se věnovala tématu židovské tradice v samizdatu a účastníkům semináře přiblížila, za jakých podmínek samizdat vznikal, co ovlivňovalo jeho obsah a jací autoři v něm byli publikováni. Vyvrcholením tohoto jednodenního semináře pak byla beseda s ředitelem ŽMP Leo Pavlátem a vrchním zemským rabínem Karolem Efraimem Sidonem. Tato debata, moderovaná Petrem Brodem, v níž oba hlavní mluvčí vzpomínali na různé další aspekty života židovské obce během normalizace a po sametové revoluci, se u posluchačů setkala s velkým zájmem a ohlasem.
Zleva: Karol Efraim Sidon, Petr Brod, Leo Pavlát
Brněnská pobočka Oddělení pro vzdělávání a kulturu ŽMP uspořádala tentýž seminář v prvním týdnu nového školního roku. Jedním z hostů byla Blanka Soukupová, která se zabývala obdobím normalizace. Její téma bylo podpořeno návštěvou Muzea českého a moravského exilu a emigrace. Velkou pozornost účastníků vzbudila též beseda s Petrem Weberem, bývalým předsedou Židovské obce Brno, a také diskuze s Jaroslavem Klenovským o třicetiletém úsilí při obnově židovských památek na Moravě. Oba semináře navštívilo 50 pedagogů.
DALŠÍ ZPRÁVY Z MUZEA
Evropský den židovské kultury

První zářijovou neděli letošního roku se ve více než čtyřech stech městech po celém kontinentu uskutečnily oslavy již 20. ročníku Evropského dne židovské kultury, jehož cílem je bojovat proti kolektivnímu zapomnění, důstojně připomínat a chránit židovské dědictví a sbližovat židovskou i nežidovskou společnost. Evropská asociace pro zachování a propagaci židovské kultury a dědictví (AEPJ) se ve spolupráci s Národní knihovnou Izraele a díky iniciativám a pokračující práci obcí, muzeí a kulturních center v celé Evropě snaží zdůraznit rozmanitost a bohatství judaismu. Prostřednictvím konferencí, koncertů, představení, prohlídek a dalších činností podporuje dialog mezi židovskými komunitami a jejich sousedy. Propagace a zpřístupňování židovského kulturního dědictví jako nedílné součásti evropských dějin je klíčovým faktorem v prevenci antisemitských předsudků a netolerance.

Brněnská pobočka Oddělení pro vzdělávání a kulturu Židovského muzea v Praze oslavila tento den společně s Židovskou obcí Brno kulturním programem pro děti a dospělé v reprezentativních prostorách vily Löw-Beer. Součástí akce byla komentovaná prohlídka vily a přednáška Kdo je kdo? Povídáním o různých funkcích a povoláních, se kterými bylo a je možné se potkat v židovských komunitách, provedl návštěvníky koordinátor kašrutu pražského rabinátu Chaim Kočí. V zahradě vily zároveň probíhala kreativní dílna pro děti s názvem Šifra krále Šalamouna.

Akvizice starého tisku do knihovny ŽMP
 
Knihovně ŽMP se podařilo úspěšně vydražit na aukci (Winner’s auctions ltd, aukce č. 115, 07/ 2019) vzácný pražský tisk Amudej šeš od významného židovského autora Šlomo Efrajima Lunčice (1550-1619). Spis byl vydán v Praze roku 1618 Moše ben Josefem Becalelem Kacem ještě za autorova života.

Šlomo Efrajim Lunčic, který se narodil v polském Lenczyku (Lunčic), je nazýván též Kli jakar (Vzácné náčiní) podle svého stěžejního díla. Studoval u slavného Šlomo Lurii v Lublinu a byl významným židovským renesančním myslitelem. Působil jako rektor pražské ješivy, stal se rovněž nástupcem rabi Löwa v úřadu vrchního pražského rabína v letech 1604-1619. Pochován je na Starém židovském hřbitově v Praze. Patří mezi nejznámější kazatele a komentátory Tóry – jeho kázání sebraná a vydána v mnoha edicích zdůrazňují potřebu sociální spravedlnosti, solidarity a upřímné zbožnosti. Amudej šeš (Mramorové sloupy dle Ester 1:6) je spisem etických kázání rozděleným na 6 pilířů: Tóra, Avoda, Gmilut chasadim, Din, Emet a Šalom. Kniha je významným obohacením sbírky vzácných tisků knihovny ŽMP.

JudaFest 2019

Letošní již 8. ročník festivalu židovských organizací a komunit JudaFest proběhl 22. září 2019 - letos nově v Kampusu Hybernská v pražské Hybernské ulici. Akci připravila Česká unie židovské mládeže s podporou Nadačního fondu obětem holocaustu, Federace Židovských obcí v České republice a Židovského muzea v Praze. Cílem festivalu je otevřít a představit židovské komunity veřejnosti prostřednictvím hudby, tance, jídla a zábavy.

Zrenovovaná kovaná brána u východu ze Starého židovského hřbitova  

V období od dubna do června 2019 proběhla renovace kované brány mezi Klausovou synagogou a novou Obřadní síní, jež tvoří východ ze Starého židovského hřbitova. Tato kovaná brána byla původně vyrobena a osazena pravděpodobně v roce 1911 během výstavby nové Obřadní síně. Nad bránou je ocelový překlad s kovanými špicemi, který byl nad původní kovanou bránu dodatečně namontován pravděpodobně kolem roku 1950, jak dokládá dobová fotodokumentace. Tato brána s ozdobnými sloupy byla značně napadena korozí, byla výrazně narušena její stabilita a hrozilo její definitivní zničení vlivem klimatických podmínek a provozem hřbitova, Židovské muzeum v Praze proto na své náklady zajistilo její renovaci. Odborným garantem díla byl restaurátor s příslušným povolením Ministerstva kultury pro restaurování uměleckých předmětů z obecných kovů.
 


Stav před renovací

Plechové části brány byly zcela prorezivělé. Na krajních polích chyběly ozdobné kované makovice a v ploše brány chybělo několik kovaných listů. Některé prvky byly zdeformovány a popraskány. Mosazné cedule byly napadeny divokou patinou a vzhledově splývaly s konstrukcí brány. Brána byla odborně demontována, zabalena a odvezena do restaurátorské dílny, kde byl proveden podrobný restaurátorský průzkum. Z brány byly šetrně sejmuty vodorovné ploché tyče, mosazné cedule a vyjmut zámek. Z průzkumu bylo zřejmé, že povrchová úprava odpovídá předcházejícímu odebrání vzorků na stratigrafii. Na mosazných cedulích byly nalezeny zbytky bronzového laku z předešlých neodborných oprav. Následovalo odstranění zbytků starého nátěru a koroze otryskáním jemným křemičitým pískem. Poté byly nahrazeny všechny prorezlé plechy a prvky nosné konstrukcre novými o stejné síle. Prorezlé listy, akanty a jiné prvky byly opraveny a zaletovány mosazí. Na místo chybějících části byly vyrobeny repliky. Neodborné předešlé zásahy byly odstraněny. Po montáži zpět na své původní místo byly na bráně provedeny závěrečné retuše.

Stav po renovaci

Zajištění oken Multimediálního centra mřížemi

V červenci tohoto roku byly na okna Multimediálního centra knihovny Židovského muzea v Praze instalovány ochranné mříže se síťovinou. Záměrem bylo v Multimediálním centru zajistit příjemné klima větráním pomocí oken a zároveň přitom zajistit bezpečnost návštěvníků a pracovníků centra proti vniknutí neoprávněných osob do budovy či vhození nebezpečných předmětů z ulice do místnosti. Mříže byly dle požadavků orgánů památkové péče navrženy a vyrobeny jako kopie mříží, které jsou instalovány na západní stěně Španělské synagogy. 
 


Vylepšení pracovních podmínek pracovišť se zvýšenou tepelnou zátěží

V dubnu 2019 byly v restaurátorské dílně papíru, v kanceláři ekonomického odboru, provozního odboru a v pracovně vedoucí kanceláře ředitele instalovány chladící jednotky zajišťující úpravu klimatu prostor, a to zejména v letních teplotně nadprůměrných dnech, neboť tyto prostory se nacházejí pod střešním pláštěm budovy a jsou nejvíce zatíženy tepelným slunečním zářením, kterému je třeba čelit v rámci zajištění předepsaných klimatických podmínek pro provoz pracovišť. V restaurátorské dílně papíru byla společně s chladící jednotkou instalována i speciální textilní vyústka, která zajišťuje rovnoměrnou distribuci upraveného vzduchu v prostoru bez nepříjemného průvanu chladného vzduchu. Zároveň v dílně papíru došlo k vymalování celých prostor. Tím jsou zároveň zajištěny vhodné podmínky pro restaurování vzácných sbírkových předmětů a spisů.
 


Restaurátorská dílna papíru
 

Modernizace měřících a regulačních systémů ve smíchovské synagoze  

Od rekonstrukce smíchovské synagogy, ve které je provozován muzejní archiv a depozitáře vizuálního umění, již uplynulo několik let. Za tu dobu tehdy instalovaná měřící zařízení a hlavně zařízení na regulaci domovní technologie, jako je topení, chlazení, zvlhčování, odvlhčování vzduchotechnika, ohřev vody a podobně, již zastarala a bylo stále obtížnější zajišťovat jejich servis a provozuschopnost. Proto Židovské muzeum v Praze přistoupilo k jejich obnově za technologie, které splňují současné standardy. Původní řídící systémy SIEMENS byly nahrazeny řídícími systémy společnosti AMIT, které jsou v současné době jedním z nejrozšířenějších volně programovatelných řídících systémů v zemi. Společnost dlouhodobě zajišťuje dodávku náhradních dílů a technickou podporu původních i nových jimi dodávaných řídících systémů. Tím je na další roky zajištěna bezproblémová regulace technologií, které v prostorách archivu a depozitáře zajišťují předepsané mikroklimatické podmínky pro uložení sbírek a archivních spisů.

Umístění bezpečnostního turniketu při východu ze Starého židovského hřbitova

Starý židovský hřbitov navštíví v turistické sezoně čtyři až pět tisíc návštěvníků denně. Oddělení bezpečnosti Židovského muzea v Praze se často potýká s pokusy o neoprávněný vstup na hřbitov východem z něj mezi objekty Klausové synagogy a nové Obřadní síně, kde se zároveň tvoří fronta před pokladnou. Koordinace výstupu ze Starého židovského hřbitova jen za pomoci personálu se dlouhodobě ukazovala jako velmi náročná. Oddělení bezpečnosti muzea navíc v minulosti zaznamenalo na Starém židovském hřbitově řadu případů vandalismu, často i se zjevně antisemitským motivem. Z výše uvedených důvodů se Židovské muzeum v Praze rozhodlo se souhlasem Židovské obce v Praze výstup ze Starého židovského hřbitova kontrolovat pomocí turniketu a zábradlí, instalovaného za nově zrenovovanou kovanou uliční bránou, o jejíž renovaci jsme informovali výše. Turniket zabraňuje vstupu neoprávněných osob do prostoru hřbitova a zároveň umožňuje plynulé opuštění hřbitova jeho návštěvníky. Věříme, že přispěje k vyšší bezpečnosti provozu Starého židovského hřbitova.
 

VÝZNAMNÉ NÁVŠTĚVY
V pondělí 15. července 2019 muzeum navštívila skupina japonských učitelek vedená paní Seiko Numatou z Tokia, která se od března do června letošního roku se skupinou svých studentů zabývala příběhem Hanina kufříku. Na projektu spolupracovala s Fumiko Ishiokou, ředitelkou tokijského Holocaust Education Resource Center. Stálé expozice skupina navštívila v doprovodu kurátorky sbírky vizuálního umění Michaely Sidenberg.
 

Dne 27. srpna 2019 Prahu navštívil vrchní rabín Běloruska, rabín Mordechai Raichinstein s doprovodem. Navštívili Vysokou, Staronovou a Pinkasovu synagogu a Starý židovský hřbitov.
 


 
Vydává Židovské muzeum v Praze
Redakce: Kateřina Honskusová
Fotografie: ŽMP, pokud není uvedeno jinak
www.jewishmuseum.cz

Židovské muzeum v Praze, U Staré školy 1, 110 01 Praha 1
IČO 60459263
Bankovní spojení: Commerzbank, AG, Jugoslávská 1, 120 21 Praha 2
Účet pro vnitrostátní platby v Kč: 10426398/6200, 
variabilní symbol 1382002
Účet pro platby v EUR: 1042639, IBAN: CZ60 6200 0000 0000 1042 6398
Účet pro platby v USD: 1042639, IBAN: CZ22 6200 0001 0700 1042 6398
SWIFT CODE: COBACZPXXXX